Preventief onderhoud: voorkomen blijft beter dan genezen

Als alles op wieltjes loopt in uw bedrijf en de radertjes gesmeerd zijn, kunnen uw medewerkers als geoliede teams aan de slag om de beste resultaten neer te zetten. Maar helaas loopt het niet altijd van een leien dakje. Want waar techniek is, is er af en toe weleens een letterlijke kink in de kabel. Om nog maar te zwijgen van slijtage door vocht en stof. Uitvallende machines kunnen uw bedrijf helaas handenvol geld kosten, maar zover hoeft het niet te komen. Het geheim? Preventief onderhoud.

 

Time is money


Machines die stukdraaien zijn een ware nachtmerrie, want de kosten kunnen al snel oplopen tot duizenden euro’s per minuut. Time is dus letterlijk money. Maar helaas ontbreekt het bedrijven vaak ook aan tijd, knowhow én voldoende geschoolde technische profielen om die problemen te voorkomen. Waardoor het vaak van de ene stilstand naar de andere gaat. 

Preventief onderhoud door een ervaren team kan veel leed (en kosten) voorkomen.

 

Preventief onderhoud: wat is dat?


Het is een systematische aanpak die een paar taken omvat:

  • geplande inspecties uitvoeren: zo kunnen potentiële problemen vroegtijdig gedetecteerd worden. 

  • onderdelen vervangen: slijtagegevoelige onderdelen moeten tijdig vervangen worden voordat ze storingen veroorzaken.

  • schoonmaken en smeren: bewegende onderdelen reinigen en smeren is een must, want het vermindert wrijving en verbetert zo de algemene prestaties.

  • kalibreren en aanpassen: sensoren kalibreren en apparatuur aanpassen zodat ze binnen de vooropgestelde specificaties blijven werken.

  • documenteren: het is belangrijk om gegevens van alle bovenstaande taken goed bij te houden, want het is cruciale informatie om analyses te maken, preventieve onderhoudsplannen op te stellen en toekomstig onderhoud te plannen.

 

De voordelen op een rijtje


Uw machinepark proactief onderhouden levert uw bedrijf heel wat op:

  • verlenging van de levensduur van uw machines: kleine problemen identificeren en proactief aanpakken voordat ze ernstiger worden, voorkomt dat uw machines voortijdig uitvallen en verlengt de levensduur ervan.

  • verhoogde betrouwbaarheid: regelmatig onderhoud is key, want het spoort potentiële storingen of defecten op en verhelpt ze voor het grote problemen worden. Met andere woorden: uw machines zijn betrouwbaarder en de kans op ongeplande stilstand vermindert.

  • optimale prestaties: preventief onderhoud zorgt ervoor dat machines op hun optimale niveau blijven presteren en bijdragen aan een productiecapaciteit die op volle toeren draait. Geen productieverlies in uw bedrijf dus.

  • minder kosten: heel wat bedrijven investeren niet in preventief onderhoud omdat het kosten met zich meebrengt. Op korte termijn is dat inderdaad zo, maar op lange termijn is het kostenbesparend. Want u vermijdt een kostelijke uitval van machines én dure herstellingen die daarmee gepaard gaan.

  • meer veiligheid: last but not least, goed onderhouden machines zijn veiliger om mee te werken. Ze verminderen het risico op ongelukken en verwondingen die kunnen ontstaan door defecte apparatuur.

Kortom, preventief onderhoud is cruciaal om de operationele conditie van machines te behouden en ongeplande uitvaltijd te minimaliseren. Het stelt bedrijven bovendien in staat om hun middelen effectiever te benutten en het zorgt voor een meer gestroomlijnde en efficiënte bedrijfsvoering.

 

De kracht van een sterk onderhoudsteam


Uw technische processen op de rails zetten én houden vraagt de nodige knowhow. En die is niet altijd makkelijk te vinden. Bij EAZER rekent u op een vast team van opgeleide technici die met u meedenken. Op korte, maar vooral op lange termijn. Want we outsourcen onze medewerkers voor een langere periode, zodat ze uw bedrijf en haar uitdagingen grondig leren kennen. Op die manier vormen ze een vaste, rendabele waarde binnen uw technische afdeling. En rekent u op een duurzame oplossing voor al uw technische bezorgdheden.

Lig niet langer wakker van uw machine-onderhoud en neem contact op met EAZER. 

Ontvang je graag de EAZER-nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte