Ergonomisch werken: een topprioriteit bij EAZER

Bij EAZER staat ‘zorgen voor mensen’ centraal. Elke dag opnieuw zetten we alles in het werk om een goed gevoel te brengen bij zowel onze medewerkers als onze klanten. Om onze traditionele en industriële schoonmaakopdrachten zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het onder meer belangrijk dat onze specialisten ergonomisch werken. Grondige en regelmatige opleidingen maken daar een vanzelfsprekendheid van.

Mensen voelen zich het best in een schone omgeving. Een professioneel schoongemaakte ruimte oogt netter, voelt gezelliger aan en ruikt heerlijk fris. Bovendien verloopt een werkdag veel vlotter en efficiënter in een opgeruimd en schoon kantoor. En dat hebben we allemaal te danken aan onze professionele schoonmaakteams.  

Het onderhoud van kantoorgebouwen en industriële werkplekken staat mijlenver van huishoudelijke schoonmaak. Enerzijds moeten onze vlinders over professioneel materiaal en specifieke producten beschikken. Anderzijds besteden we er veel aandacht aan dat ze ergonomisch werken. Poetsen behoort niet tot de ‘risicoberoepen’, maar er zijn toch wat kleine en minder kleine gevaren aan verbonden. De veiligheid van onze vlinders staat boven alles.

Je hebt maar één rug

Hét zinnetje waar zowat elke ergonomiecursus mee van wal steekt. Daar is een goede reden voor, want je moet het inderdaad je hele leven lang stellen met dezelfde rug. Je wervelkolom houdt je hele lichaam overeind én buigt in alle mogelijke richtingen. Het hoeft geen betoog dat die rug het tijdens het schoonmaken hard te verduren krijgt, als de ergonomische technieken en middelen onvoldoende gebruikt of toegepast worden. De boodschap voor onze vlinders blijft dus: werk voorzichtig, met de juiste ergonomische middelen en technieken, spaar je lichaam en let goed op je werkhouding tijdens het schoonmaken.

Om het schoonmaakwerk zo veilig en gezond mogelijk te laten verlopen, gebruiken onze medewerkers ergonomisch verantwoord materiaal. Tools als telescopische borstelstelen en werkwagentjes voor poetsgerief zorgen voor fysieke verlichting. Daarnaast geven we onze vlinders heel wat tips mee voor de juiste houding, zowel tijdens het poetsen als daarbuiten.

Enkele rugsparende tips

1. Buig niet voorover om een voorwerp op te rapen, ga door je knieën of gebruik de steunpunt techniek.

2. Hou zware lasten altijd dicht tegen je aan. Verdeel bovendien het gewicht, zodat je lichaam mooi rechtop en in evenwicht blijft.

3. Let niet alleen tijdens je werk op je rug, want ook activiteiten zoals autorijden of in de zetel hangen kunnen belastend zijn.

4. Kies voor een degelijk hoofdkussen en een bed dat je lichaam correct ondersteunt. Zo recupereert je lichaam ’s nachts veel beter.

Extra aandachtspunten waar we onze medewerkers graag op duiden:

  • Steek nooit je handen in afvalbakken, prullenmanden of containers.
  • Draag goed zittende vaste schoenen met antislipzool.
  • Klim nooit op tafels, stoelen of krukken, maar gebruik een trapladder.
  • Draag je werkkledij op de correcte manier.
  • Let op met gladde oppervlakken.
  • Volg steeds de gebruiksaanwijzing van schoonmaakmiddelen.
  • Meld gevaarlijke situaties aan je verantwoordelijke.

 

 

Ergonomisch werken is meer dan ‘de juiste houding aannemen’

‘Ergonomisch werken’ kan je heel breed bekijken als ‘veilig werken’. Niet zomaar aan een taak beginnen, maar vooruitdenken en de juiste beslissingen nemen. EAZER kijkt er wel op toe dat haar vlinders zich niet onnodig   zorgen maken over hun werk. Want emotionele stress zet extra druk op het lichaam. Iets dat we absoluut willen vermijden.

2002 Algemeen

Ontvang je graag de EAZER-nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte